Hoe werkt het?

Hoe werkt haptotherapie?

Haptotherapie kent drie werkvormen: het gesprek, ervaringsgerichte oefeningen en -aanraking.


Praktijkruimte

» Het gesprek

In het gesprek luister ik naar jouw verhaal, waarbij het gaat om het helder krijgen van jouw ervaringen en van je worstelingen. Ik help je bij het ontrafelen daarvan door middel van het gesprek, maar ook aan de hand van de ervaringsgerichte oefeningen en -aanraking.


» Ervaringsgerichte oefeningen

De ervaringsgerichte oefeningen zijn bedoeld om zicht te krijgen op jouw reactie patroon: Hoe reageer je in bepaalde situaties? en Vanuit welke gevoelens en gedachten doe je wat je doet? Je leert je oude, vaak overleveningspatronen  kennen, ontdekt welke niet meer bij je passen en je doet nieuwe ervaringen op, op basis waarvan je nieuwe, gezonde, eigen keuzes leert maken.


OefenmaterialenBehandelbank en oefenmateriaal

» De aanraking

In de haptonomische aanraking leer je jezelf ‘aan den lijve’ weer te voelen. Als ik bijvoorbeeld mijn hand op jouw rug leg, ervaar je in feite een ontmoeting met jezelf. In deze onvoorwaardelijke aanraking voel je hoe het is om bevestigd te worden, 'gewoon' zoals je bent. Daarnaast word je je bewust van spanning die je vasthoudt en hoe deze het contact met je diepere gevoelens in de weg kan staan.  De aanraking stelt je dan in staat te leren voelen hoe je je opnieuw met jezelf kunt verbinden. In die verbinding leer je je spanning te reguleren en krijg je er zelf vat op.  Vanuit deze basis groeit je vertrouwen om je diepere emoties verder toe te laten, ze te leren kennen en hun de juiste betekenis te geven. Dan gaan ze stromen en zul je nieuwe veerkracht, vitaliteit en vrijheid gaan ervaren.


Zo brengen wij samen door middel van haptotherapie jouw proces van weer durven voelen, je bewust worden en je verbinden met jezelf en de ander, opnieuw in beweging. Vanuit deze basis maak je gezonde, eigen keuzes die bij jou passen en waardoor je mag zijn wie je bent en kan staan waar jij voor staat.
Na iedere sessie vraag ik je thuis een reflectie te schrijven waarin je de ervaringen en inzichten van je eigen proces weergeeft, zodat we samen de focus op jouw doel helder houden.