Over Yvonne

‘Wie ben jij? Wat houdt jou bezig in je leven? Waardoor laat jij je leiden?’ zijn vragen die mij aanvankelijk onbewust, maar later bewust ten diepste bezig hielden . Met name als ik in contact kwam met mensen met  lichamelijke of psychische klachten, raakte ik met hen bewogen en ging op zoek naar mogelijkheden van herstel.  Deze bewogenheid had ik al van jongs af aan.

Dat ik me daarmee als kind wellicht teveel last op mijn schouders haalde, had ik niet in de gaten. Die last zorgde er echter wel voor dat ik in het steunen van de ander, mezelf voorbij liep en uiteindelijk de verbinding met mezelf ook kwijt raakte.  Vanuit die overbelasting ging ik op zoek naar antwoord op de vragen ‘wie ben ikzelf eigenlijk?’, wat houdt mij bezig in het leven? en waardoor laat ik mij leiden?  In deze essentiële zoektocht naar mezelf, kwam ik in aanraking met haptotherapie.

In het haptonomisch  gesprek, maar zeker ook door de aanraking en de oefeningen ervoer ik aan den lijve hoe ik mijn eigen emoties had toegedekt ten bate van die ander, maar ook omdat ik hier zelf niet mee had leren omgaan. Ik merkte hoe ik hierdoor in feite vervreemd was van mezelf. Tegelijkertijd bracht haptotherapie mij juist op een pure en directe manier weer in contact met mijn eigen voelen en gevoelens, mijn eigen gedachten en vooral ook met mijn eigen voelbare veerkracht.

Ik raakte weer verbonden met mijn kern. Leerde op een gezonde en waardevolle manier naar mezelf te kijken en in het leven te staan.  Mijn bewogenheid voor de ander kon ik nu dan ook vorm geven vanuit mijn  authenticiteit en die van de ander.

Zonder het kennen van je eigen gevoelens, kun je niet herstellen. En de kracht van haptotherapie zit nu juist in het feit dat je je zo tastbaar ‘aan den lijve’  leert verbinden met  je eigen essentiële, diepere gevoelslagen, die in de kern bijdragen aan je levensvreugde.

In dit leren verbinden met  jezelf, met wie jij bent, wat jou bezig houdt en het zicht krijgen op waardoor jij je laat leiden in het leven, heb ik inmiddels (sinds 1998)  als ervaren professional en vanuit mijn toewijding en dankbaarheid, mooie mensen in mijn praktijk mogen begeleiden op weg naar hun herstel en heelheid.  Een weg die ik iedereen gun!

Ik volg jaarlijks de door de beroepsvereniging vereiste bij- en nascholingen die CPION of SNRO  zijn geaccrediteerd en die gecertificeerd zijn. Vijf tot zes maal per jaar heb ik  intervisie overleg met collega’s.  Zo zorg ik ervoor dat ik me blijf ontwikkelen in mijn vakkennis en kunde en persoonlijk blijf groeien door de ervaringen die ik hier op doe.


HBO en Post HBO opleidingen en ervaringen :

  • Upgrade akte Post HBO Haptotherapie: 2015.
  • Akte Post-HBO Haptotherapie: 2000
  • Eigen praktijk voor Haptotherapie: sinds 1998 – heden.
  • Diploma HBO muziektherapie: 1990

Voor christenen die gebruik willen maken van de gecombineerde begeleiding haptotherapie vanuit Bijbels perspectief,  zet ik mij in vanuit de volgende

Trainingen en ervaringen:

  • Praktijk voor christelijke haptotherapie: van 2007-heden
  • Bijbelscholen 2013-14 en  2015-16
  • Pastoraal begeleider 2007-09, pastoraal coach 2007-2012.
  • Pastorale trainingen 2005 /2007